WeGroup volgt alle updates in verzekering technologieën op de voet. Laat u inspireren wat dit voor u kan betekenen en schrijf u in op de maandelijkse nieuwsbrief.

Dankjewel voor je interesse!
Er is iets misgegaan, probeer het later nog eens...
Terug naar Insurblog
WeGroup Nieuws

WikiTree en WeGroup bundelen de krachten ter ondersteuning van de Belgische verzekeringsmakelaar

Het Belgische InsurTech landschap is volop in beweging. Sinds enkele jaren zagen we hoe verschillende, nieuwe technologiebedrijven producten lanceren om het leven van verzekeringsmakelaars te vereenvoudigen. Om die missie op grotere schaal te volbrengen, bundelen het Brusselse WikiTree, het bedrijf achter de AI-technologie WIS en HiBroker, en het Gentse WeGroup, bekend van het digitaal adviesplatform ‘Louise’, voortaan de krachten. Onder het motto ‘samen sterker’ moet het huwelijk tussen de twee bedrijven zorgen voor een nieuwe wind aan innovatie in de Belgische verzekeringssector.

Het moest er ooit van komen. In verschillende Europese markten zagen we de afgelopen jaren hoe verzerkeringstechnologiebedrijven, de zogenaamde ‘insurtechs’, als paddenstoelen uit de grond schoten. Verschillende van die jonge spelers groeiden intussen uit tot mature bedrijven met een stevige klantenbasis en robuuste technologie. Het is dan ook logisch dat uit dat startup landschap fusies ontstaan die voor een grotere impact moeten zorgen. Voor het eerst zien we met het WikiTree-WeGroup huwelijk nu ook zo’n beweging in België. 

De makelaar centraal

“België kent een versnipperd technologielandschap” verklaart Philippe Afendulis, CEO van WikiTree, “en dat maakt het voor de makelaar niet makkelijker. Heel wat kantoren hebben de afgelopen jaren geëxperimenteerd met verschillende tools die ze naast hun BMS gebruiken. Vaak met wisselend succes, en logisch ook. Verandering is nooit makkelijk en de leercurve bij nieuwe technologie is vaak een uitdaging. Het is voor de meeste kantoren niet simpel om een nieuw programma in gebruik te nemen, laat staan verschillende nieuwe systemen van verschillende aanbieders. Daarom zijn we ervan overtuigd dat een beweging zoals deze de markt ten goede komt.”.  

Grote complementariteit

De twee techbedrijven vullen elkaar perfect aan. WeGroup groeide de afgelopen jaren uit tot een sterk merk dat makelaars helpt bij hun rol als adviseur. Externe databronnen en digitale formulieren zorgen ervoor dat klantgegevens vlot kunnen worden verzameld om vervolgens omgezet te worden in offertes via hun tarificatie-module. “Daar sluit de propositie van WikiTree naadloos op aan”, vertelt WeGroup CEO Arvid De Coster. “De AI-technologie binnen hun platform helpt niet alleen bij de algemene efficiëntie van een kantoor, maar ondersteunt ook de kwaliteit van hun dienstverlening, bijvoorbeeld door de vergelijking van algemene voorwaarden van de verschillende maatschappijen. "Dat maakt het verhaal compleet!”, klinkt het. 

Naast een grote complementariteit op technisch vlak, sluiten beiden ook strategisch mooi op elkaar aan. Aangezien WeGroup een Vlaams bedrijf is, bestaat het grootste deel van haar klantenbasis uit Nederlandstalige makelaars. Het Brusselse WikiTree heeft dan weer de grootste voetafdruk bij Franstalige kantoren. Dankzij de samenwerking kan zowel commerciële slagkracht als uitmuntende dienstverlening worden gegarandeerd aan beide zijden van de taalgrens. 

Gefaseerde samensmelting

Momenteel wordt hard gewerkt aan de samensmelting van verschillende diensten binnen de twee bedrijven. De eerste focus ligt daarbij op het operationele luik van de samenwerking, om de dienstverlening naar bestaande klanten nog vlotter te laten verlopen. 

Zo wordt onder meer het ‘customer success team’, dat instaat voor support en klantendienst, en het commerciële team gecentraliseerd. “Doordat beide bedrijven verschillende activiteiten hebben en nu samen meer dan 100 hoofden tellen, komt daar heel wat bij kijken." Experten van beide zijden gaan aan de slag om iedereen de nodige kennis over elkaars producten en diensten mee te geven. "Dankzij onze gemeenschappelijke visie is iedereen daar gelukkig zeer enthousiast over”, benadrukt Philippe. 

In een tweede fase kijken de insurtechs naar een nauwe integratie op niveau van software. “Dat kan alleen als we kunnen bouwen op een stevige, gemeenschappelijke fundering", vult Arvid aan. “Uiteraard zullen klanten die beide platformen afnemen van mooie voordelen kunnen genieten. De doelstelling moet echter zijn om in de toekomst vanuit één omgeving te kunnen werken. De intelligentie en automatisatie die we beiden dankzij onze technologie toevoegen bovenop de eerder statische laag aan software die makelaars reeds gebruiken komt enkel tot zijn recht wanneer alle systemen perfect met elkaar communiceren of, zoals in dit geval, letterlijk in elkaar verweven zijn.” 

Grote toekomstplannen

Eens de eerste stappen succesvol gemaakt zijn, wordt met volle vaart koers richting de toekomst gezet. “The sky is the limit!”, scanderen beide CEO’s. 

Er wordt gekeken naar nieuwe technologische ontwikkelingen in het veld van (generatieve) AI en data-analyse, maar evenzeer naar een uitbreiding van de dienstverlening aan verzekeringsmakelaars. Dat zou mogelijk kunnen gemaakt worden door andere diensten die beide bedrijven reeds onder hun activiteiten rekenen. Voorbeelden daarvan zijn de outsourcing van schadebeheer, een dienst die Wikitree momenteel aan heel wat verzekeraars aanbiedt, of de ‘custom product flows’ van WeGroup die de onderschrijving van verschillende niche- en MGA producten ondersteunen. 

Daarnaast is er ook oog voor toekomstige, internationale opportuniteiten. Zowel WikiTree als WeGroup hebben intussen verschillende buitenlandse activiteiten, met groot succes in landen zoals Frankrijk (WikiTree) en Nederland (WeGroup). Het lijkt dus evident dat de twee elkaar ook buiten België gaan versterken. 

Of beide bedrijven morgen samen als ‘WikiGroup’ of ‘WeTree’ door het leven zullen gaan, konden de heren CEO’s (nog) niet beantwoorden. Omdat de focus zonder twijfel op de verzekeringsmakelaar ligt, werd wel reeds duidelijk dat het toekomstige, gecombineerde platform een naam krijgt die deze ondersteuning in de verf zet: HiBroker. 

Benieuwd naar de diensten van beide insurtechs? Neem alvast een kijkje op de websites van WikiTree en WeGroup
Meer weten over WeGroup
Over
Louise
Als virtuele kantoormedewerker die 24/7 beschikbaar is, helpt Louise bij het adviseren van klanten, het uitvoeren van administratieve taken en de verwerking van schadegevallen.
Name
Position
Company
share

Ontdek #InsurBlog,
jouw maandelijkse inspiratie

Blijf op de hoogte van nieuwe verzekeringstrends en ontvang waardevolle inhoud, zoals interviews met marktleiders, expert talks, minigidsen, blog artikels en webinars.
Of maak hier je afspraak
Dankjewel voor je interesse!
Er is iets misgegaan, probeer het later nog eens...

Aanbevolen artikels

Terug naar Insurblog